Karşıdan bakıldığı zaman, kulakların normalden daha fazla dışarıda olması durumu kepçe kulak bozukluğu olarak adlandırılır. Doğuştan oluşan bu durumda bazı genetik faktörlerin rolü vardır. Sıklıkla çift taraflı olan bu bozukluk bazen tek kulakta da gö rülebilir.

kepce kulakKepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılabilir?

Kulak kepçeleri vücuttaki diğer kısımlara göre çok daha hızlı gelişir ve genellikle üç yaşındaki bir çocukta gelişimini %85 oranında tamamlar. Bu operasyon için önerilen ideal yaş okul öncesi dönem olan 5-6 yaşlardır. Cerrahi sonrası dönemde de hastaların bandaj kullanımları gerektiği için, tedaviye uyum süreci önem taşır.

Kulak estetiği ameliyatı için genel anestezi tercih edilir. 16 yaşından büyüklerde, eğer hastanın tercihi bu yönde ise lokal anestezi altında da yapılabilir.

Kulak Estetiği Nasıl Yapılır?

Kulak kepçesini meydana getiren kıkırdak yapısına doğru şekli vermek ve bu şeklin bozulmadan kalmasını sağlamak adına değişik ameliyat teknikleri uygulanabilir. Ameliyatta kulak arkasından küçük bir kesi yapılır ve bu kesiden içeri girilerek kıkırdak dokusuna şekillendirme işlemleri yapılır. Kıkırdağın son şekillenmiş halinin bozulmaması için kalıcı ve dayanıklı dikişler konulur.

Kulak estetiğinde, kulak derisini açmadan sadece dikiş ile yapılan düzeltici ameliyatlarda, kısmen şekillendirme yapılabilr; ancak bu dikişler kıkırdağı yırtabilir ve kulak eski haline gelebilir. Bu sebeple sadece seçilmiş vakalara uygulanması gerekir.

Kulak Estetiği Sonrası

Operasyon genel anestezi altında yapıldığı zaman hastaların 1 gece hastanede kalmaları gerekebilir. Operasyondan sonra kulaklar 2 ya da 3 gün bandajlı kalır, daha sonra tedaviye saç bandı ile devam edilir.

İlk başlarda Bu süreç içerisinde kulak derileri olması gerekenden çok daha şiş ve kızarıktır. İki ya da üç hafta boyunca tenisçi bandının kullanılması ile kulaklar yeni formlarında şekillenir. Kulaklarda oluşan ödemin tamamiyle geçmesi ve kulak kepçesi kıvrımlarının tam olarak ortaya çıkması için üç-dört hafta gereklidir.