Turkey  United Kindom     WhatsAppÇocuk SağlığıE-SONUÇ

Özel Yalova Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Erkan Kurtulan, erkek infertilitesi (kısırlığı) ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

erkan kurtulanİnfertilite, her altı çiftten yaklaşık birini etkiler. Bir yıl boyunca gebe kalamayan bir çifte infertilite tanısı verilir. Sorun erkek eşinle birlikte olduğunda erkek infertilitesi olarak adlandırılır. Erkek inferilite faktörleri tüm infertilite vakalarının yaklaşık %30’una katkıda bulunur ve erkek infertilitesi tek başına tüm infertilite vakalarının yaklaşık beşte birini oluşturur.

İnfertilitenin dört ana nedeni vardır:

• Hipotalamik veya pitüiter bez gibi beyin ile ilgili sorunlar (%1-2)
  • Erkek testisinde çalışma bozukluğu ( %30-40)
  • Sperm taşıma bozukluğu (%10-20)
  • Bilinmeyen nedenler (%40-50)

Birçok olgu hala bilinmeden nedeni tanı alması nedeniyle erkek infertilitesi konusuyla ilgili yapılacak çok şey vardır. Erkek infertilitesi genellikle yetersiz sperm sayıları veya boşalma problemleri nedeniyle anormal olan sperm nedeniyle oluşur.
Sperm, iki olası nedenden ötürü anormal olarak düşünülebilir: alışılmadık derecede kısa sperm ömrü ve / veya düşük kabiliyeti.

Sperm anormalliklerine aşağıdakilerden biri veya daha fazlası neden olabilir:

• Testislerin iltihabı
  • Skrotumda şişmiş damarlar
  • Anormal şekilde gelişen testisler

Düşük sperm sayımı veya sperm eksikliği sebepleri aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerir:

• Önceden var olan genetik durum
  • Alkol, tütün veya diğer ilaçların kullanımı
  • Ergenlik sonrası kabakulak enfeksiyonu
  • Fıtık tamiri
  • Hormonal bozukluk
  • Zehirli kimyasallara maruz kalma
  • Radyasyona maruz kalma
  • Önceki enfeksiyondan kaynaklanan tıkanıklık
  • Kısıtlayıcı veya sıkı iç çamaşırı giymek
  • Kasık bölgesi yaralanması

Erkeklerde infertilite boşalma ile ilgili sorunlar olduğunda da ortaya çıkabilir.

Boşalma problemleri aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir:

• Erken boşalma
  • Retrograd boşalma, semen mesane içine zorla döndüğünde oluşur
  • Dikiş işlev bozuklukları
  • Radyoterapi veya cerrahiden kaynaklanan komplikasyonlar

Erkek infetilitesinin diğer nedenleri şunları içerebilir:

• Cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Bazı ilaç türlerinin kullanımı

Erkek infertilitesi nasıl teşhis edilir?

Olası erkek infertilitesi ayrıntılı fizik muayenenin bir parçası olarak değerlendirilecektir. Muayene, potansiyel katkıda bulunan faktörlere ilişkin tıbbi geçmişi içecektir.

Doktorunuz doğurganlığı değerlendirmek için aşağıdaki testlerden birini veya birkaçını kullanabilir:

• Sperm sayısını ve kalitesini belirlemek için sperm analizi
  • Enfeksiyonlar veya hormon sorunlarını kontrol etmek için kan testi. Hormon düzeyleri, kadın doğurganlık dönemlerinde olduğu gibi erkek doğurganlık derecesi de önemlidir.
  • Penisten bir sıvı kültürü hazırlanıp enfeksiyonun kontrol edilmesi
  • Penis, skrotum ve prostatın fizik muayenesi

Semen analizi, erkek doğurganlık testinin en önemli bölümünü oluşturmaktadır. Bazı erkekler, kendi evlerinin mahremiyetinde meni analiz testi yapmak için daha rahat buluyorlar. Ev içi test kitleri mevcuttur.

Erkek infertilitesi nasıl tedavi edilir?

Erkek infertilitesi, çoğunlukla aşağıdakilerden birini veya bir kaçını içerek geleneksel yöntemlerle tedavi edilir.

• Sperm üretimini arttırmak için ilaçlar almak
  • Bir enfeksiyonu iyileştirmek için antibiyotik kullanmak
  • Hormon dengesizliğini arttırmak için hormonlar almak
  • Uzun sıcak duş almamak, sıcak küvetler veya saunalar kullanmaktan kaçınmak
  • Boxer şort gibi şişkin iç çamaşırlar, jokey şortlarını giymek

Sperm üretimini klinik olarak kanıtlanmış takviyeleri alarak gelişebilir. Sağlıklı sperm sayısını arttıran her şey, gebelik şansını arttırır. Birçok sağlıklı gıda mağazası ve vitamin dükkânları erkek infertilite takviyeleri sunmaktadır.

Suni tohumlama, erkeğin sperm sayısı düşükse bir seçenektir. Bu işlemde, sperm çoklu boşalmalar yoluyla toplanır. Daha sonra elle dişi, uterus veya fallop tüplerine yerleştirilirler.

Erkek infertilitesi önlenebilir mi?

Genellikle genetik problemler veya hastalıklardan kaynaklanan infertiliteyi önlemek için yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Bununla birlikte, erkeklerin infertilite olasılığını azaltmak için alabilecekleri eylemler vardır.

Bunlar arasında şunlar bulunur:

• Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçınma
  • Yasadışı uyuşturucuları önleme
  • Mümkünse radyasyondan kaçınma
  • Zehirli maddelere maruz kalmaktan kaçınma
  • Ağır veya sık alkol kullanmaktan kaçınma
  • İyi kişisel hijyen ve sağlık uygulamalarını gözlemleme
  • Uzun, sıcak banyolardan, sıcak küvetlerden veya saunalardan kaçınmak
  • Gevşemiş iç çamaşırı giymek