Diz protezi ameliyatı korkutmasın!

hamdi ozkanOrtopedi ve Travmatoloji Op. Dr. Hamdi Özkan, diz protezi ameliyatları hakkında bilgiler verdi. ‘Dizde aşınmış olan ve hareketi engelleyen eklem yüzlerinin, özel parçalarla kaplanarak yapay eklem oluşturulmasıdır. Protez, ameliyatla yerleştirilen ve bir organın işlevini üstlenen malzemeye verilen addır. Yeni geliştirilen malzemelerin de yardımı ile protez ameliyatlarında başarı oranı yükselmiştir. Protezlerin seviyesinde ağrı, hareket kısıtlılığı ve eklemlerde şekil bozuklukları düzelmekte, hastanın baston ve benzeri yardımcı malzemelere gerek kalmadan yürümeleri mümkün olmaktadır.’

Diz protez ameliyatlarının amacı hastanın ağrısız ve hareketli bir ekleme sahip olması ve günlük yaşama kalitesinin en üst seviyede olmasını sağlamaktır.

Total Diz Protezi Ne Zaman Yapılır?

Hastanın yürüme, merdiven çıkma gibi günlük aktivitelerinde kısıtlanmaya neden olan ileri derece eklem harabiyeti olması ve bu durumun konservatif tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınamaması durumunda total diz protezi ameliyatı önerilir. Konservatif tedavi yöntemleri arasında istirahat, ilaç kullanımı, fizik tedavi uygulaması, eklem içi enjeksiyonlar ve PRP uygulamaları sayılabilir. Özellikle gece uykudan uyandıran ağrı eklem bozulmasının ilerlediğinin göstermektedir. Hastanın yaşının 60-80 arasında olması tercih edilir ancak romatoid artrit ve osteonekroz gibi bazı özel durumlarda daha erken yaşlarda da protez yapılabilir.

Diz protez ameliyatının riskleri nelerdir?

Tedaviye ait cerrahi sırasında, cerrahi sonrası erken dönemde ve geç dönemde olmak üzere riskler mevcuttur. Ameliyat esnasında her ameliyatta mevcut olan anesteziye ait riskler mevcuttur. Bunun dışında cerrahi alanda uygulama esnasında bölgede bulunan damar ve sinirlerde geçici veya kalıcı yaralanmalar olabilir. Ameliyat sonrası erken ve geç dönemde rastlanabilecek komplikasyon enfeksiyondur. Bu protezin sağ kalımını etkileyen en önemli komplikasyondur. Ameliyat öncesi enfeksiyon odaklarına dikkat edilmesi ve yara bakımının dikkatlice yapılması ile kolaylıkla kaçınılabilir. Diğer geç dönem komplikasyon ise protezin gevşemesidir. Bunda ise hastanın kilo vermesi ve diz egzersizlerini düzenli yapması önem kazanmaktadır.