Özel Yalova Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Erkan Kurtulan, EDSWT Şok Dalga Tedavisi  hakkında bilgiler verdi.

erkan kurtulanEDSWT ŞOK DALGA TEDAVİSİ

Şok Dalga Nedir?

ŞOK DALGA olarak bilinen EDSWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) spontan cinselliği arttıran ve sertleşme kalitesini güçlendiren en son teknolojili bir tedavi yöntemi. Bu tedavide yaşanan sağlık sıkıntıları, şikâyetleri ve önleyici hedefler belirlenerek cinsel damarların, sinir sisteminin, penis dokusunu destekleyen kollajen ve elastinin yenilenmesi sağlanmaktadır. Var olan damarsal yetmezlik, sinir ileti kusurları ve cilt yaşlanması geri dönüştürülür. Yüksek enerjili şok dalgalar özellikle orta yaş ve üzerinde oluşabilecek prostat enfeksiyonu, kronik pelvik ağrı, cinsel ağrı, cinsel fonksiyon sorunları ile cilt yaşlanmasını hedefleyerek tedavi etmektedir.

Erektil disfonksiyon (sertleşme problemi) ; bir erkeğin cinsel ilişki için gerekli ve yeterli ereksiyonu (sertliği) sağlayamama ve / veya sürdürememe durumu olarak tanımlanabilir. ED çok önemli bir sağlık sorunudur. Amerika ‘da 30 milyon kadar ED ‘lu erkek mevcuttur. Türkiye’deki kayıtlı hasta sayısı tam belli olmamakla birlikte 40 yaşın üzerindeki erkeklerin % 70 inde değişik oranlarda sorun olduğu düşünülmektedir. Sertleşme sorunu ile başvuran her hastaya uygulanabilen yan etkisiz bir yöntemdir. Sertleşme sorunu ile başvuran hastalarda EDSWT tedavisi hastalığın ağırlığına göre 6 seans, 12 seans ve gerek duyulursa 24 seansa kadar uygulanır. Haftada 2 gün, 3 gün veya her gün şeklinde uygulanır. Her 6 seans arasında 2-3 hafta ara verilebilir veya işlem ara verilmeden arka arkaya uygulanabilir.

EDSWT tedavisinin yan etkileri var mıdır?

EDSWT tedavisi penisin 5 farklı bölgesine uygulanır, işleme bağlı bilinen herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Hastada işlem sırasında ve sonrasında herhangi bir ağrı, penis içinde ve cildinde yaralanma, morarma gibi yan etki olmamaktadır. Hasta işlem sonrası günlük işine rahatlıkla devam edebilmektedir.

EDSWT CİHAZININ PEYRONIE HASTALIĞI TEDAVİSİNDE KULLANIMI

EDSWT; vasküler nedenli PEYRONİE sorunu olan hastaların penis bölgesine düşük yoğunlukta, odaklandırılmış şok dalgalarının gönderilmesi için tasarlanmıştır.

EDSWT vücut dışından şok dalgaları tedavisi yapan bir cihazdır. Bu cihaz girişimsel (invazive) olmayan bir metot ile düşük yoğunlukta şok dalgalarını penis üzerindeki şaft ve krus bölgesine uygular ve sonuçta penisin bu bölgelerinde kan akımının artmasına ve PEYRONİE nin tedavi edilmesine yardımcı olur.

EDSWT uygulama rahatlığı, etkinliği ve yan etkisinin olmaması nedenleriyle PEYRONİE tedavisinde çok önemli rol oynamaktadır.

EDSWT de uygulama ağrısızdır ve penisteki Peyronie plağının üzerine şok dalgaları yönlendirilir. Alet dakikada 120 şok atabilmektedir. Seans süresi ortalama 30-40 dakika sürmektedir. Uygulama en az haftada 1 veya 2 seans olarak yapılır. Plağın eskiliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak 6-24 seans gerekir.